Wat is hypnotherapie

Hypnotherapie is een behandelmethode die gebruikt wordt bij klachten van psychische en psychosomatische aard. Het werken met trance (oftewel hypnose) is hierbij de basis. Deze trance kan doelbewust opgewekt worden als therapeutisch middel.

Wanneer we gebruik maken van deze trance (een geconcentreerde aandacht) is het mogelijk contact te maken met je onderbewustzijn. Op deze wijze kom je gemakkelijker in contact met oude emoties zoals boosheid, verdriet, angsten of gedachten die je leven kunnen beperken of blokkeren.
Hiermee pakken we de oorzaak aan, niet het symptoom.

Tijdens de therapie werk ik lang niet altijd met hypnose. Naast trance kan ik ook nog andere technieken gebruiken (denk hier aan NLP, mindfulness, TA, imaginatie, visualisatie, RET, regressie, enz). Uiteraard sluit ik aan bij de cliënt, de situatie en de hulpvraag.

 

Maar wat is hypnose nu eigenlijk? Hypnose is een manier om in trance te gaan, zonder je heldere bewustzijn of vrije wil te verliezen.  Integendeel; het is een diepe vorm van gerichte aandacht waarmee je gemakkelijker bij je onbewuste komt. Door in trance te gaan, laat je het bewuste enigszins los en ga je dieper in jezelf. Daarbij weet je zelf precies wat je doet en zegt en gebeurt er niks wat je zelf niet wil.

Iedereen heeft, vaak zonder het te weten, wel ervaring met trance. Denk daarbij aan dat je zo opgaat in een boek of film dat je iemand niet hoort binnen komen. Of wellicht heb je wel eens meegemaakt dat je iets aan het lezen was en je er na verloop van tijd achter komt dat je al een hele tijd geen bladzijde hebt omgeslagen, omdat je ergens anders was met je gedachten. Dit dagdromen noem je een toestand van natuurlijke trance. Deze toestand heeft als belangrijkste kenmerk dat je aandacht ergens sterk op gericht is.

Deze toestand kan echter ook worden opgewekt voor een therapeutisch doel. Dus wanneer ik je als hypnotherapeut vraag om in hypnose te gaan, stel ik enkel voor om een hulpmiddel te gebruiken waarover je al beschikt. Ieder mens gaat dagelijks meerdere keren in trance en komt er vanzelf weer uit, daarom voelt hypnose ook heel natuurlijk aan. Het is dus absoluut niet zweverig.

Een belangrijk voordeel van de hypnotische trance is dat het rationele denken tijdelijk naar de achtergrond wordt geschoven, waardoor diepere lagen van het onder-bewustzijn toegankelijk worden. Deze lagen bevatten een enorme rijkdom aan ervaringen en vermogens. Het doel is om het onbewuste bewust te maken, zodat problemen helder worden en nieuwe inzichten ontstaan. Deze kun je dan op je eigen manier toepassen in het dagelijkse leven om zo je doelen te realiseren.

Een misverstand is dat sommige mensen denken dat iemand in hypnose de controle over zichzelf kwijtraakt. Dat beeld is te wijten aan hypnose zoals dat op tv en in theatershows wordt gebruikt. De waarheid is dat je in hypnose juist veel meer controle over je gedachten en gevoel hebt en dat het een serieuze methode in de psychotherapie is. Van verlies van de eigen wil is geen sprake en je behoudt de hele tijd volledig de controle.
Tijdens een hypnotische trance vinden psychodynamische veranderingen veel sneller plaats dan in het gewone dag-bewustzijn. Zo komt het dat hypnotherapie een snel werkende therapievorm genoemd wordt.

 

Hypnotherapie Amersfoort